Ιστολόγιο
Καλός ύπνος και υγεία: τα οφέλη του καλού ύπνου για τον οργανισμό
Ο καλός ύπνος είναι το κλειδί για καλή υγεία και ευεξία για όλους. Πρόκειται για μια φυσική κατάσταση του σώματος, κατά την οποία συμβαίνει η αναγέννηση των ιστών και η αποκατάσταση όλων των ζωτικών συστημάτων. Ωστόσο, πολύ συχνά δεν σκεφτόμαστε γιατί ο υγιής ύπνος είναι τόσο μεγάλης σημασίας και ποιες συνέπειες μπορεί να προκύψουν εάν λείπει;  
Ο ύπνος είναι υπεύθυνος για μια σειρά από διεργασίες στο σώμα μας.:·  
  1. Αναγέννηση ιστού και μεταβολισμός.

    Κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα κύτταρα αναπτύσσονται και αποκαθιστούνται, καθώς και η σύνθεση ορμονών και πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση υγιών μυών, δέρματος, οστών και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Με τη συνεχή έλλειψη υγιούς ύπνου, εμφανίζεται παραβίαση του μεταβολισμού της γλυκόζης, η αναγέννηση των κυττάρων και των ουσιών επιβραδύνεται ή σταματά εντελώς, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο επιβράδυνσης των μεταβολικών διεργασιών και την ανάπτυξη διαφόρων λοιμώξεων και ασθενειών. Η επιδείνωση του μεταβολισμού οδηγεί σε αυξημένη όρεξη, παχυσαρκία ακόμα και διαβήτη. Επιπλέον, ο κακής ποιότητας ύπνος αυξάνει την παραγωγή ορμονών του στρες, οι οποίες αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και επηρεάζουν αρνητικά την κατάσταση του καρδιαγγειακού συστήματος.

  2. Αποκατάσταση ανοσοποιητικού.

    Ο υγιεινός ύπνος έχει θετική επίδραση στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά στη ρύθμιση της φλεγμονής στο σώμα. Υπάρχει ενεργοποίηση και αύξηση της δραστηριότητας των κυττάρων του ανοσοποιητικού που καταπολεμούν τις λοιμώξεις και μειώνουν το επίπεδο της φλεγμονής στο σώμα. Ο κακής ποιότητας ύπνος, ειδικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, επηρεάζει αρνητικά την υγεία και προκαλεί τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά προβλήματα.

  3. Καθαρισμός του εγκεφάλου και απομάκρυνση των άχρηστων προϊόντων.

    Ακριβώς κατά τη διάρκεια της νυχτερινής ανάπαυσης που ο εγκέφαλος καθαρίζεται από όλες τις τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, εάν το σώμα δεν ξεκουράζεται αρκετά, αυτό οδηγεί σε συναισθηματική ανισορροπία και το πρωί ένα άτομο εξακολουθεί να αισθάνεται κουρασμένο και εξαιρετικά ευερέθιστο.

  4. Επεξεργασία και αποθήκευση πληροφοριών.

    Ο καλός ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία ενός ατόμου. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι πληροφορίες που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας επεξεργάζονται και αποθηκεύονται στη μακροπρόθεσμη μνήμη. Επιπλέον, υπάρχει ενίσχυση των νευρικών συνδέσεων, που βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες, όπως η προσοχή και η σκέψη. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε κακή μνήμη και συγκέντρωση. Οι λαμβανόμενες πληροφορίες δεν θα υποστούν σωστή επεξεργασία και η διαδικασία αποθήκευσής τους θα διακοπεί.


Η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου θα βοηθήσει να απαλλαγούμε από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, να βελτιώσουμε τη διάθεση, την απόδοση και τη γενική κατάσταση του σώματος:

  • Προσπαθήστε να αθλείστε συστηματικά.
    Η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει το μεταβολισμό και την αναγέννηση των κυττάρων, μειώνει τα επίπεδα του στρες και βελτιώνει τη συνολική ποιότητα του ύπνου. Ωστόσο, μην ασκείστε αμέσως πριν τον ύπνο, διαφορετικά το σώμα δεν θα έχει χρόνο να χαλαρώσει..
  • Περιορίστε τον χρόνο που περνάτε μπροστά από οθόνες gadget.
    Οι ειδικοί συμβουλεύουν να αποφεύγετε τη χρήση gadget τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο. Οι ηλεκτρονικές συσκευές δεν επιτρέπουν στο σώμα να χαλαρώσει πλήρως και είναι συνεχώς σε κατάσταση αναστάτωσης.
  • Διατηρήστε ένα πρόγραμμα ύπνου.
    Πηγαίνετε για ύπνο και σηκωθείτε την ίδια ώρα και η κανονικότητα του ύπνου θα βοηθήσει το σώμα να συντονιστεί στον σωστό ρυθμό..
  • Επωφεληθείτε από την τάση του “έξυπνου ύπνου”.
    Οι εφαρμογές παρακολούθησης ύπνου σάς βοηθούν να παρακολουθείτε τη δραστηριότητα και τις φάσεις ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας, να παρακολουθείτε τον καρδιακό σας ρυθμό και ακόμη και να σας δίνουν εξατομικευμένες συμβουλές για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας.
  • Παρακολουθήστε την πρόσληψη τροφής και περιορίστε το αλκοόλ, την καφεΐνη και τη νικοτίνη.
    Όλες οι κακές συνήθειες επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνο τη σωματική υγεία, αλλά και επιδεινώνουν την αϋπνία και συμβάλλουν στον ανήσυχο ύπνο. Η υπερκατανάλωση τροφής έχει παρόμοιο αποτέλεσμα και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα και διαταραχές του πεπτικού συστήματος, επομένως λίγες ώρες πριν τον ύπνο, θα πρέπει να απέχετε από το φαγητό..
Ωστόσο, η εργασία σε μια πολύπλοκη διαδικασία βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου δεν εξαρτάται μόνο από τον αριθμό των ωρών που περνάμε στο κρεβάτι, αλλά και από τον τρόπο ζωής, ακόμη και από τα πράγματα που μας περιβάλλουν. Ο υγιής ύπνος και η τέλεια «κάψουλα ύπνου» δεν είναι μόνο η επιλογή του σωστού στρώματος ή κρεβατιού, αλλά και πολλά άλλα πράγματα που δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες στην κρεβατοκάμαρα:
  • Κλινοσκεπάσματα: μαξιλάρι, κλινοσκεπάσματα, κουβέρτα ή προστατευτικό κάλυμμα πρέπει να διατηρούν μια άνετη θερμοκρασία και να καλύπτουν ανατομικές και αισθητηριακές ανάγκες.
  • Ο φωτισμός πρέπει να είναι μέτριος και να μην δημιουργεί αίσθηση ενόχλησης. Ένας καλός ύπνος είναι δυνατός μόνο σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, επομένως αξίζει να μαζέψετε κουρτίνες στην κρεβατοκάμαρα που δεν αφήνουν το φως του ήλιου και το φως του φεγγαριού. Επίσης, η ακτινοβολία από οποιαδήποτε οθόνη ή οθόνη τηλεόρασης επηρεάζει αρνητικά τους κιρκάδιους ρυθμούς..
  • Επίπεδα υγρασίας και οσμές στην κρεβατοκάμαρα μπορεί να ρυθμιστεί με ένα μικρό διαχύτη αρώματος και μια σταγόνα αιθέριου ελαίου. Για καλή ξεκούραση, οι καταπραϋντικές μυρωδιές της μέντας ή της λεβάντας είναι κατάλληλες και θα πρέπει να αποφύγετε τις σκληρές και ζαχαρώδεις μυρωδιές που δεν επιτρέπουν στον εγκέφαλο να χαλαρώσει..
Σχετικά προϊόντα

-20%

Στρώμα

2199 €

1759 €

-30%

Kουβέρτα

184 €

129 €

-30%

λαμπτήρας αρώματος

156 €

109 €

-65%

Μαξιλάρι

325 €

114 €

-20%

Προστατευτικά καλύμματα για στρώματα

274 €

219 €