Ιστολόγιο
Αϋπνία: τρόποι πρόληψης και καταπολέμησης μιας διαδεδομένης ασθένειας.
Η αϋπνία είναι μια διαδεδομένη διαταραχή ύπνου που εκδηλώνεται στον άνθρωπο με τη δυσκολία του να κοιμηθεί και να διατηρηθεί σε κατάσταση ύπνου, να μην μπορεί ξεκουραστεί αρκετά και με το ξύπνημα χωρίς λόγο στη μέση της νύχτας ή νωρίς το πρωί.

Η αϋπνία επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας, τη σωματική και ακόμη και την ψυχική μας υγεία. Συχνά ακούμε το ερώτημα “σε τι γιατρό να πάω για την αϋπνία”.

Τα προβλήματα ύπνου μπορούν να χωριστούν σε δύο βασικούς τύπους:
  • βραχυπρόθεσμα προβλήματα που σχετίζονται με βραχυπρόθεσμο στρες και διαρκούν από λίγες ημέρες έως μερικές εβδομάδες
  • χρόνια προβλήματα που είναι μόνιμα και συχνά σηματοδοτούν βαθύτερα προβλήματα υγείας
Η αϋπνία δεν είναι ασθένεια, αλλά μόνο σύμπτωμα, αλλά οι σοβαρές διαταραχές στην ποιότητα του ύπνου μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες και η θεραπεία της αϋπνίας δεν πρέπει να αναβάλλεται επ αόριστον. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει μια λίστα με απλές και αποτελεσματικές μεθόδους για την πρόληψη αυτής της διαταραχής που θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση του φυσιολογικού ύπνου. Δεν θα χρειαστεί να αναρωτιέστε “σε τι γιατρό να πάω για την αϋπνία”:
  • Εντοπισμός του προβλήματος και αλλαγή του προγράμματος ύπνου σας: Υπάρχει μια σειρά από gadget και έξυπνες εφαρμογές που παρακολουθούν την ποιότητα του ύπνου και βοηθούν στον εντοπισμό του προβλήματος, για παράδειγμα:
    Smart Pillow – ένα μαξιλάρι που βοηθά στην αξιολόγηση της ποιότητας του ύπνου, χάρη σε έναν ενσωματωμένο αισθητήρα, με τη δυνατότητα να εξετάζει τη συχνότητα των κινήσεων κατά τη διάρκεια του ύπνου, τις διαταραχές του καρδιακού ρυθμού και την άπνοια, και ως εκ τούτου να εντοπίζει προβλήματα υγείας σε πρώιμο στάδιο.
    Sleepdot – ένα μικρό gadget που προσαρμόζεται στο μαξιλάρι σας και αναλύει τους κύκλους και τις φάσεις του ύπνου. Καθορίζει την ποιότητα της ανάπαυσης και του χρόνου που αφιερώνεται στον ύπνο, παρακολουθεί τη θερμοκρασία και την υγρασία και καταγράφει τη συχνότητα των κινήσεων.
  • Άνετο περιβάλλον ύπνου: зολύ συχνά, ένα λανθασμένα επιλεγμένο στρώμα ή μαξιλάρι προκαλεί διαταραχές ύπνου. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα κλινοσκεπάσματα καλύπτουν τις ανάγκες άνεσης σας και αλλάξτε τα εάν είναι απαραίτητο.
  • Αποφυγή καφεΐνης, αλκοόλ και βαριού φαγητού το βράδυ: λίγες ώρες πριν τον ύπνο, θα πρέπει να αποφύγετε τη λήψη καφεΐνης και αλκοόλ, που μπορεί να διαταράξουν την ηρεμία σας. Ένα πολύ βαρύ δείπνο δημιουργεί ένα αίσθημα βάρους και προκαλεί προβλήματα στον ύπνο.
  • Χαλάρωση και διαλογισμός: οι τεχνικές χαλάρωσης και αλλαγής σκέψης σας βοηθούν να ηρεμήσετε και να χαλαρώσετε, ενώ έχουν επίσης θετική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου.
  • Φάρμακα και ψυχοθεραπεία: η θεραπεία αϋπνίας μπορεί να βασίζεται στη λήψη φαρμάκων που έχουν συνταγογραφηθεί από ειδικό, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες. Η ψυχοθεραπεία ή η γνωστική θεραπεία χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία και την πρόληψη χρόνιων προβλημάτων ύπνου.

Η αϋπνία δεν αποτελεί καταδίκη αλλά μια απολύτως ξεπερασμένη συνθήκη. Με τη σωστή προσέγγιση, μπορείτε να ανακτήσετε γρήγορα τη σωστή ξεκούραση και να ομαλοποιήσετε τον ύπνο σας και δεν θα χρειαστεί να αναρωτιέστε “σε τι γιατρό να πάω για την αϋπνία”.

Σχετικά προϊόντα

-20%

Στρώμα

2199 €

1759 €

-20%

Στρώμα

2274 €

1819 €

-58%

Συσκευή μασάζ κεφαλής

132 €

55 €

-30%

λαμπτήρας αρώματος

156 €

109 €

-30%

Tracker

56 €

39 €

Gadget ύπνου

69 €